Allmänna tips om bröd och bakning

Jäst och jäsning

Behöver du bara 25g jäst? Dela jästen på diagonalen så får du exakt mängd.

Behöver du bara 25 g? Dela jästen på diagonalen så får du rätt mängd.

Blir dina bullar platta och pyser ihop?

Akta dig för att skrämma jästsvamparna. Tre saker som gör att luften att går ur:

1. Temperaturskiftningar. Ställ inte degen eller de utbakade bullarna/bröden i drag. Det gillar de inte. Då pyser de ihop.  

2. Stötar. Stöt inte till degbunken eller plåten när degen jäser. Stöter du på dina jästa bullar sjunker de ihop. ; ) Om du penslar jästa bullar med kallt vatten/mjölk eller grädde kan de också pysa ihop. Se därför till att vätskan du penslar dina bullar med är rumstempererad, har samma temperatur som bullarna.

3. Överjäsning. Låter du degen jäsa för länge pyser degen lätt ihop när du väl ska stoppa in det ogräddade brödet i ugnen. (Jäser du för lite blir brödet för kompakt.)

Det går att rädda en deg som överjäst i bunke. Ta upp degen. Knåda om den och låt den jäsa på nytt.

Övrigt snabbtips:

När du häller salt eller socker på jästen uppstår en kemisk reaktion som gör att jästen smälter. Testa att smula ner jästen i degbunken, hälla saltet över och vänta en halv minut. Rör med en träslev och vips – jästen är upplöst!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s