En grönsak till fotomodell

1-Majrova

Majrova, visst är det ett vackert namn på en rotfrukt. Det utlovar både nya försynta smaker av en krispig  första skörd och en stabil bas som bara en rova kan ge.  Maj och rova.

Våga prova majrova

Jag gick förbi grönskasdisken och kunde inte låta bli att plocka med mig några knölar hem. Inte för att jag visste vilken nytta jag skulle ha av dem. Jag visste bara att det var ovanligt vackra rotfrukter. Och ovanligt vackra rotfrukter gör sig bra på bild. Jag tänkte att vitlöken (se tidigare inslag) skulle få sällskap i fotoserien. Men nu har jag lärt mig att majrovan är god att stekas, kokas eller ätas rå, i lövtunna skivor med citron.

Den kan till och med kokas med salt tills den blir svart och sedan äts den som smörgåspålägg. (!)

Men när den är nyskördad tycker jag att den är godast rå. Då påminner smaken om mycket milda rädisor.

Odla majrova

Dessutom är majrovan lättodlad. Så snart tjälen gått ur marken kan den sås och bara någon månad senare kan den skördas (efter ca 40 dagar). Den ska vara tålig och motståndskraftig och dessutom rik på c-vitamin. Bladen kan stuvas som spenat och rovan tillagas på olika vis. Så både blad som rova kommer till användning.

Två saker i ett paket. Det gillar jag.

Här hittar du recept på Majrova med citron.

Och här hittar du mer fakta om majrovan.

TIPS: Prova att steka tjocka skivor av majrova i pannan. Garnera med mjuk getost och tomatsalsa (alt. honung och valnötter)
Majrovor skall tillagas varsamt. Då bevarar de sin sprödhet och smak.

Annonser

4 thoughts on “En grönsak till fotomodell

 1. Tack snälla för din gulliga ord på min blogg, det gör mig gott ska du veta.
  Helt ärligt sagt hade jag aldrig hört om den majrova, blir nu lite nyfiken:)
  Kram Gerda

 2. Vad fint!
  Testa och smaka.
  Kikade runt bland dina bilder på idemakeriet – kransen av snödroppar, så vackert och skörstarkt, arrangemanget med det svartvita fotot i vispen! Och så din lista med favoritmaterial. Blir så glad när folk delar med sig av enkla tips som gör att man vill sätta igång.
  Så keep up the good work ; )

 3. Jag har sagt det förr, men jag vill utbrista det igen.. Sanna, du är min favoritfotograf! Att bli supersugen på en majrova så här på kvällskvisten… tja, det kan nog bara din majrovefotomodell i kombination med ditt öga för bild, färg och ljus åstadkomma.

  Stor kram och tack!

 4. Kan bara tacka och bocka och bli glad. Tack Jenny! Om jag fortsätter publicera en och annan ”rovbild” kanske det kan få dig att hugga kameran och göra samma sak? Om så skicka bilden till mig så lägger jag ut den här på bloggen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s