Gör din egen Bloglovin-knapp

1-Havet Ante Milan och jag 2012 kna

Att tillverka en personlig knapp. Längst ner till höger på denna sidan finns Filosofiska aktiviteters knapp. Bläddra ner på sidan och klicka på den, om du vill följa Filosofiska aktiviteters framtida upptåg.

För följaren

Bloglovin är ett bra sätt att hålla koll på (följa) bloggar du gillar. Det ger dig en chans att snabbt få en översyn av nya inlägg som publicerats på bloggar du gillar. Följer du fler bloggar kan du sortera in dem efter olika kategorier.

Jag tycker att det är värt att investera lite tid på att registrera sig på en ”följa-sida” som tex Bloglovin. Du får igen tiden med råge senare, när du lätt och snabbt samlat dina favoritbloggar i exempelvis Bloglovins olika kategorier. Gör du det slipper du framöver att leta dig fram till favoritbloggarnas sidor manuellt för att se om något nytt har publicerats.

För bloggaren

För etablerade bloggare används ”följ-verktygen” som ett sätt att sprida sin blogg och sina inlägg till en större läsekrets, att nätverka med andra bloggare och att hänvisa till varandra.

Men detta inlägg ska inte handla om Bloglovin, eller andra ”följ-tjänster” (Det finns många olika sätt att följa bloggar, Bloglovin är bara ett och jag är långt i från expert på ämnet).

Detta inlägg ska handla om något annat och Bloglovin råkar bara vara föremålet som får statuera exemplet.

Vad är det då jag vill visa?

Jo, att du som bloggare kan göra din egen ”knapp” för dina länkar. Ingen som helst rocket- sience, men för bloggnybörjaren kan det vara en liten aha-upplevelse.

Följande text är en instruktion som kräver en viss förståelse, en liten förkunskap eller ett större intresse för att bygga din egen blogg i Word press.

Att länka bilder

Bloglovins knappar är förvisso fina (i synnerhet knapparna med artistmotiv) men de passar inte denna bloggens sinnesläge. Lite för ledsna och sura i sin attityd för att passa Filosofiska aktiviteter, så jag gjorde en egen knapp. Ändå vill jag att mina läsare följer mig över Bloglovin, så hur gör jag då?

Jo, så här:

1. Fixa din ”knapp”. Detta gör du genom att använda ett eget foto som du redigerar och lägger in text på. Texten kan exempelvis vara ”Följ mig med Bloglovin”.

(Förslag: Ladda ner bildprogrammet Picasa. Jag rekommenderar detta bildprogram starkt om du vill göra enkla och snabba redigeringar och inte har tid att mangla bilderna genom Photoshop)

2. När din bild är klar laddar du upp den i ditt mediearkiv på din blogg.

3. Gå sedan in i din Adminpanel, för musen över rubriken ”Utseende” och klicka sedan på rubriken ”Widgets”

4. Under ”tillgängliga widgets” (i vänsterpalten) ser du en rubrik som heter ”Bild”. Ta den och dra den över till vänsterspalten under blocket som heter ”Sidopanel”.

1-Fullskärmsinfångning 2013-04-16 173351

5. Nu ligger din Bild-widget i högerspalten. Bra! Klicka på fliken i höger hörn på ”Bild-widgeten” och en ruta fälls ut.  Du ser då olika fält som kan fyllas i.

1-Fullskärmsinfångning 2013-04-16 173336

Du ska fylla i text där det står: ”Bild URL:”  (Texten som du ska fylla i här är bildadressen till den bild som du tidigare lagt upp i ditt mediaarkiv, dvs din nya ”knapp”). Texten hittar du genom att gå tillbaka till Mediaarkivet, klicka på den bild du vill använda. Under bilden finns information.  Bläddra ner på sidan och kopiera bildadressen som står under ”Fil-URL:” Den kan se ut så här: https://filosofiskaaktiviteter.files.wordpress.com/2013/04/1-sanna-jobb-konsultbilder-5411-001.jpg

5. Kopiera länken, gå tillbaka till din widget ”Bild” (Utseende – Widget – Bild) Fäll ner fliken under Bildwidget och klistra in hela länken i fältet som heter ”Bild URL:” och tryck på ”Spara”.

(OBS se till att du verkligen får med HELA adressen till bilden, annars syns inte bilden för dina läsare. De ser bara en tom ruta med ett kryss)

6. Sedan surfar du in på den sida du vill att läsaren ska hamna på när han/hon klickat på din bild/knapp som kommer att ligga i din bloggs vänsterkant när du är klar. (Det kan vara till din kompis blogg eller som i mitt fall till Bloglovins registreringssida.)

Kopiera sidans adress.  Gå återigen in under ”Utseende” – ”Widget”  – ”Bild” och fäll ut pilen. Denna gången klistrar du in den nya adressen under ”Länk-URL (när bilden klickas på):” Tryck på spara.

Klart!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s