Japan, rädsla och tunnelseende

Foto: Cloudlounge 

Det finns länder som snarare skrämt än lockat mig. Japan, med en tätt ihopklämd befolkning, en stark diciplinär och lojal arbetsmoral och enorma skyskrapor har inte lockat. Jag undervisar i kommunikation och retorik och har studerat skillnader i hur vi kommunicerar med varandra på en ickeverbal nivå. De kontrollerade och återhållsamma känsloyttringarna, ansiktsminiken och de tillrättalagda kroppsgesterna som många östassiater behärskar är imponerande, men också lite skrämmande för mig. Vi har olika sätt att uttrycka oss i olika delar av välden och det vi inte känner igen skapar osäkerhet.  Men bortser vi från detaljer är likheterna mellan oss människor alltid fler än färre, oavsett i vilket land vi är födda i. Det som förenar är alltid större än det som fjärmar när vi verkligen vågar mötas och se varandra.

Men okunskap föder rädsla och jag utgör inget undantag när jag i rädsla får tunnelseende och fokuserar på det som ter sig annorlunda och skrämmande istället för att fokusera på det som är gemensamt och magiskt och vackert. Men nu, efter lite surfande på nätet, är jag omvänd och helt såld! Vilka magiska tunnlar det finns i Japan! Hit åker jag mer än gärna och med det här tunnelseendet blickar jag gärna på Japan och deras fantastiska känsla för trädgård och estetik.

Photograph via stomaster @ livejournal.com


Photograph via udivitelno.com

Det finns så många ställen på jorden man kan göra till sina egna bara man paketerar dem i ett format som ryms i en egen ficka.

Nästa vår går turen till Wisteria festival där blåregn hänger i klasar och där körsbärsblommor flyger som önskningar i luften. Men först ska en stilsäker rutt planeras och struktureras, allt enligt japansk effektiv disciplin. ; )

För en guide: läs nästa inslag nedan eller klicka på denna länken.

Annonser

One thought on “Japan, rädsla och tunnelseende

  1. Vilka fantastiska miljöer! Verkligen inspirerande. Här får man nöja sig med att gå ner till Kungsträdgården och titta på de blommande körsbärsträden. Men det är också otroligt vackert!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s