Hon plockar ner stjärnorna till jorden

1-IMG_2401

Vi klädde på oss höstens stickade tröjor, plockade med oss en ficklampa och gav oss ut på slingriga grusvägar i skogen där inga gatlyktor skymmer sikten. Vi trampade på på våra cyklar, kände hö-doften från fårhagen och svepte förbi de varma tallbarren som tvättats av dagens skyfall.  Så plötsligt öppnar sig en glänta i skogen och 38 lysande små lyktor, omsorgsfullt placerade på den nötta stenmuren vid stenhuggarens gamla torp möter oss.  Levande ljus i den stilla natten. Ett glatt eko över sjön. En förväntansfinurlig mamma som tänt 100 stjärnor på jorden och ställt fram sängar på en stenhäll. Jag kan bara fyllas av den där magiska vackra känslan av att allt är så vackert om man bara vågar göra det där lilla enkla extra. Om man bara kan vänta och göra väntan värd att vänta på. Min mamma gör det bästa av här och nu. Nattens stjärnfall – det ska naturligtvis beskådas horisontellt.

Men först behövde mörkret komma. En linssoppa, serverad med en klick yoghurt och jordnötter (en oväntad höjdare -testa det!) och ett hembakat surdegsbröd utan surdeg (receptet kommer lite längre fram) fick inleda mörkerväntan inne i torpet. Sedan gick vi ut i natten, la oss på rygg i våra tjocka filtar och önskade tyst för varje stjärna som föll.

Däruppe, sju mil ovanför våra ansikten brann grus och is upp som strimmor av hopp i atmosfären. Och för varje fallen stjärna uppfylldes en ny önskan.

Tänk vad några rester av en gammal komet kan göra.

Nästa årliga meteorskur kan vi se natten mot den 17 november, då passerar jorden Leoniderna.

Annonser

4 thoughts on “Hon plockar ner stjärnorna till jorden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s