Morotsbröd, lapplisor & fattiga riddare

1-Morotsbröd blogg1

Morotsbröd med solrosfrön

Medan lapplisorna dammsuger gatorna för tredje dagen i rad rör jag snabbt ihop en deg och konstaterar att hösten äntligen kommit. Då vaknar nämligen P-vakterna i de här krokarna.

Degen jäser och jag tänker att de stackarna har ett otacksamt jobb. Bortsett från fördelen att jobba under bar himmel råkar de ut för en och annan verbal hagelskur när de där gula lapparna drabbar de andra stackarna, de som får leva på nudlar resten av veckan.

Men här på Filosofiska A finns bot. Både mot smala plånböcker och kall snålblåst under hösten.

Baka eget bröd och du får värme i höstrusket, en mycket god stund (brödet är 10 ggr lyxigare än scones) och så sparar du en slant. När brödet börjar bli gammalt och torrt  gör du fattiga riddare av resterna, så trollar du fram ytterligare en festmåltid av smulorna som blir över.

Filosofiska A:s morotsbröd

  • 50 gr jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 msk raps- eller solrosolja
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 3 rivna morötter
  • 12 dl solrosfrön
  • 1 l vetemjöl

Gör så här:

Smula ut jästen i skålen, häll över saltet och låt den kemiska processen smälta ner jästen. (Rör lite med en träsked om du vill skynda på.) Häll i vatten och olja, ägget, morötter och solrosfrön. Tillsätt mjölet och rör runt med skeden. Degen ska bli ganska *”fluffig” och lös. Du behöver inte ta upp och knåda den. Bara knåda runt med träsleven tills degen ser jämn ut. Låt den då jäsa i ca 40 min.

Smörj två brödformar. Fördela degen i formarna och låt bröden jäsa i ca 30 min.

Stoppa in formerna i ugnen som är uppvärmd till 200 grader. Grädda bröden i den nedre delen av ugnen.

När de gräddats i 30 minuter tar du ut bröden ur formarna. Knacka lite på brödets undersida. Låter det dovt och lite ihåligt är brödet genomgräddat. Då stoppar du in det i ugnen igen – men denna gången utan bakformen. Poängen är att ge dem en lite frasig och fin yta. Låt bröden stå ytterligare knappt 5 min i ugnen.

Ta sedan ut dem och låt dem svalna av en aning innan du skär upp dem. Skär gärna lite bredare skivor eftersom brödet lätt smular annars.

1-Morotsbröd blogg2

*En ”lös och fluffig” deg – ser ut så här.

Övriga brödtips

Så snart brödet är svalt. Skiva upp det och förvara skivorna i kylskåpet. Då håller brödet så mycket längre.

Har du ingen frys. Ät då brödet så länge det är gott och färskt. När det blivit lite torrt är det perfekt till fattiga riddare.

Fattiga riddare

  • 4 skivor ljust bröd
  • 1 st ägg
  • 1 krm salt
  • 1 12 dl mjölk
  • 12 dl vetemjöl

Till servering:

  • Servera med kanel, socker och lite keso. Eller med en klick sylt.

Gör så här:

Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, salt och socker till en slät smet. Doppa brödskivorna i smeten och stek dem i smör i en stekpanna. Strö kanel och socker över riddarna och servera med en klick keso.

9 tankar om “Morotsbröd, lapplisor & fattiga riddare

    • Håller med. Man slipper bli kletig om fingrarna och slipper torka rent bänkskivor, allt görs i bunken. Lätt och snabbt och okomplicerat. Använd gärna en stor bunke så blir det ändå lättare.

  1. Det låter som ett härligt morotsbröd, saftig och lite tuggmotstånd med de solrosfröarna.
    Ja fattiga riddare gjorde vi också alltid hemma när jag var liten.
    Min mamma är uppvuxen på en bondgård med 11 barn så mycket pengar rullade där inte.
    Ingen smula blev sopptunnsmat och det lärde hon oss igen.
    Oooo nu blir jag sugen i att göra fattiga riddare så här på morgonen, mmmmm
    Ha en bra dag.
    Kram Gerda

    • Oj, elva barn det är en stor skara hungriga magar att mätta. Du kanske har ett bra tips på att få de där fattiga riddarna att varken bli för svampiga i mitten eller för torra? Alexandra Bengtssons blir lite för torra och mina en aning svampiga. :)
      Kram!

  2. Va fint det ser ut! Jag tycker fattiga riddare låter så himla gott,men lyckas aldrig få till dem.. ungefär som att jag kan baka tårta, men koka ägg det går verkligen inte ha ha! Det kanske är dags för ett nytt försök :)

    • Visst är det märkligt det där. Vissa saker får man bara inte till, medan andra bara sitter som en smäck. Blir riddarna för svampiga i mitten så dra ner på mjölken och mjölet och lägg till ett extra ägg. Sänk värmen på spisen något och stek dem lite längre.

    • Hehe, lyxigare att kunna baka tårta än att koka ägg. Jag håller med, fattiga riddare – fantastiskt namn -episkt, även om det i praktiken rör sig om dränkta torra brödskivor.

Lämna ett svar till Gerda Avbryt svar