David och Goliat -Greven och hans frälsebönder

1-IMG_6025

Under 36 år har greve Trolle Wachtmeister inte investerat en krona i jordbruket som sköts av bonden Per-Axel Ohlsson.  Men Per-Axel har betalat 4,2 miljoner kronor i arrende under de 36 åren. Han har också lagt in hundratusentals kronor för att skapa moderna förutsättningar för att driva gården som ligger i Kristianstads kommun. I generationer Per-Axels far och farfar gjort likadant. De effektiviserade jordbruket, byggde till och bättrade på gården och lyfte 40 000 kubik sten ur åkern.  Det som förr var ett litet torp och ett lapptäcke av obrukbara beteslotter har omvandlats till ett modernt bostadshus och odlingsbara fält som gör att bondgården kan skapa inkomster. När Per-Axel nu ber om att få köpa loss det enkla bostadshuset och en liten bit av den gigantiska marken som hans förfärder hjälpt till att utveckla säger greven tvärnej.  Greve Trolle Wachtmeister, som är satt som förvaltare över den stora jordbruksfastigheten – som är fideikommissarie, fördubblar istället arrendet och kräver in ändå större del av den avkastning som jordbruket ger. Detta trots att priset på mjölk och spannmål inte stigit. Greven ökar arrendet med 40%. För bostadshuset vill han ha ut ett marknadsvärde, trots att han inte lagt in en krona på vare sig huset eller jordbruksfastigheten de senaste 36 åren.  Om greven nu – eventuellt – kommer att tillåta att bonden får köpa loss huset vill säga. Om så sker ska bonden alltså betala greven för de renoveringar som bonden själv genomfört och redan bekostat ur egen ficka en gång tidigare. Det är bonden själv som fått marknadsvärdet att stiga då han hjälpt till att höja värdet på huset  genom att b.la. installera dusch och badrum. Med egna medel, hundratusentals kronor.

Men skam dem som ger sig. Efter många års kamp vinner bönderna angående arrendet. Greven får backa från 40% till 10%. Som i den gamla bibliska berättelsen om David och Goliat. David väntar ut processen, strider vidare och i slutskedet får han in en enda träff. Men den träffar rätt och den är hård. Och jätten Goliat faller.

Men man frågar sig: Vad är det för märkliga arvsregler vi har i Sverige och hur kan vi tillåta så föråldrade maktstrukturer att frodas och gro i maktens korridorer och på den svenska landsbyggden?

Dokumentärfilmaren Per Anders Rudelius har gjort det igen – skapat en angelägen och vacker dokumentär som lyfter fram den enkla människan låst i cementerade uråldriga maktstrukturer.

Dagens helgtips: klicka här och Se filmen Greven och frälsebönderna.

Vill du läsa mer om adeln i Sverige under 2000-talet så klickar du HÄR då kommer du till journalisten och författaren Björn af Kleens blogg. Den kan leda dig till vidare till att sätta tänderna i hans bok Jorden de ärvde.

Annonser

2 thoughts on “David och Goliat -Greven och hans frälsebönder

    • Ja, verkligen en maktkamp med strategi att skrämma, trötta ut och hålla sig till föråldrade avtal. Men greven fick backa. Han ville höja arrendet med 40% och fick rätt hela vägen upp till Hovrätten. men där tog det stop. Rätten gick på böndernas linje och arrendet sänktes till 10%. Greven överklagade till Högsta domstolen- som inte tog upp fallet. Så all heder till bönderna som nu ”tjänar” 36 000/ år under fem års tid på sin kamp. Dessutom fick greven stå för rättegångskostnaderna. En fet axeldunk till Per-Axel och hans kollegor som inte gav upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s