Gamla ljushållare blir nya stakar

Ekollon Ljusstake

Resan 2013 är över.  Nu är det vackert att det snöar ute och det är skönt att känna kylan bita i kinderna, få se snön reflektera ljuset och känna livet knacka på med omtänksamma händer.

Här har jag plockat ut alla de mörka juldekorationerna. Anisstjärnorna, de torkade apelsinringarna, pepparkakshuset och den tappra granen har gått till de sälla jaktmarkerna. Det som är ljust får stanna kvar ett tag till. Kvar finns vita ljus, genomskinliga glaskupor och gröna blast från hyasinterna. Ljushållarna från granen har fått en ny uppgift. I stället för att lysa i granen har jag hängt dem i fönstret.  Så här kommer årets första pysseltips!

Spåkula

Gör en hängande ljushållare av ljulgransbelysningen

Detta behövs:

Skaffa fram en rulle ståltråd och plundra granen på de fina gammaldags ljushållarna. Plocka fram några tyngder. Det kan vara vad som helst som är fint att hänga och att titta på. Jag hittade några fina glasdroppar som tidigare använts som dukhållare. Men stenar, glasfigurer, fina lite nättare köksredskap, frukt (små äpplen eller klementiner), gamla glödlampor, det mesta som är dekorativt funkar som tyngder. Kombinationen av ovanstående blir nog rörig. Men håller man sig till en stilren genre blir det fint.

Sno ihop en ring av ståltråden. Jag ringlade ståltråden runt en stor blomkruka för att få till en rund ring. Ju fler varv ju starkare blir den. Tvinna den lite så att den håller ihop. Snurra lite extra ståltråd på tre ställen där du vill sätta fast ljushållarna. Se till att de hamnar symetriskt, annars riskerar ljuskronan att få slaksida. Dra upp tre ståltrådar som ”hänglinor”. Häng upp din ljusring och kläm på ljushållarna. Placera sedan tyngderna under – där de behövs för att få ringen att hänga symmetriskt och i balans.

Tycker du att det verkar för krångligt? Gå då ut och plocka några ekollon och kila fast dem i en smal vas, till bredden fylld med vatten. De slår snart rot och om några veckor kommer ett litet skott att titta fram.

Hej där 2014! Nu börjar nya skott att gro!

Annonser

7 thoughts on “Gamla ljushållare blir nya stakar

  1. Jättefint och fräscht med vitt och genomskinligt glas. Trodde först att du på något omöjligt vis hade lyckats få in en liten bonsai i den runda glaskupan, men den står förstås bakom! Det där med ekollon i en smal vas måste jag prova, nu vill man se något på tillväxt. :-)

  2. Pingback: Sundare och smartare: så egna kryddor | I gott sällskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s