L’heure bleu – den blå timmen – snart en svensk trend

L'heure bleu 1

De där mossbollarna, kokedama,  som vi gjorde här på bloggen i höstas pryder numera ett och annat inlägg i de stilrika inredningsmagasinen, så vi kan ju passa på att fortsätta att sprida trender från Filosofiska aktiviteter.  ; )

Min senaste trendspaning är av ett annat slag än just inredning. Den handlar om sund njutning och smarta vardagspauser och den tar sitt avstamp i ett möte.

Tolv kilometer upp i luften, på väg in i ett annat land, träffade jag en kvinna som hade ett alldeles extraordinärt engagemang. Hon brann för organisationsutveckling och hade huvudet välsorterat efter smarta lösningar och hjärtat varmt av goda syften. Händerna hade hon använt till att starta och driva en egen hemtjänstverksamhet. Hon hade gjort det bara för att visa att det går att ge en god och närvarande hemtjänst till brukarna och samtidigt ge personalen en bra lön och rimliga arbetsvillkor. Vi pratade om att alla människor vill känna sig betydelsefulla, vill bidra. En god ledare plockar in just den biten i sitt ledaruppdrag och ser till att ta till vara på just det viktigaste: att alla människor vill bidra. De som är närmast de äldre borde ju rimligtvis ha en mycket god uppfattning om vad som är centralt  i just utvecklingen av omsorgen till de äldre. Och det är ju det som är hemtjänstens kärnuppdrag, att ge god omsorg till våra äldsta. Men hierarkierna inom omsorg och vård är utpräglade. Rädslan att mista sitt ansikte gör att folk vaktar sina positioner istället för att kännas vid misstag och våga sammarbeta över leden. Den som inte vågar kännas vid ett misstag kan inte heller åtgärda det.

Det där blev en liten avstickare. (Men den som vill ha en intressant föredragshållare inom organisationsutveckling och ledarskap kan få ett och annat mycket handfast och praktiskt tips från min medresenär.)

I vilket fall. Bortsett från att den här kvinnan hade ett handfasta engagemang ägde hon också en fin levnadshistoria. Den ska jag inte brodera ut här, men en sak vågar jag ändå skriva om. Hon hade nämligen en man som under det senaste året fått ett uppdrag i Paris. Så de bodde på varsitt håll just nu. Det innebar att de hade tillgång till två länder på samma gång och varje kväll vid sextiden träffades de. Det låter kanske som en omöjlighet med tanke på de många mil som skiljer Sverige från Frankrike, men icke. Efter jobbet kokade hon en kopp te medan han korkade upp en flaska för att åtnjuta några välsmakande droppar och så satte de sig ner framför datorskärmen och skypade en 20-30 minuter med varandra. Mest för att landa lite efter en arbetsdag. Att komma ner lite i varv. Stämma av dagen med varandra. Ge plats för L’heure bleu, den blå timmen.

Och nu börjar vi närma oss min senaste trendspaning. Kvinnan kallade deras lilla paus efter jobbet, men innan middagsstök, för l´heure bleu och berättade att det här var en tradition i Frankrike.

Förbluffad över att vi i Sverige inte hade en motsvarighet lapade jag i mig inspirationen. Varför har vi inte gett plats för l’heure bleu? Det är ju ett genidrag att varje dag efter jobbet dricka något kyligt (och för min del plocka fram en liten ostbricka), sätta sig ner, pausa en 20-30 minuter för att samla lite energi innan vi hugger tag i middagsfix. Det där tänker jag ta fasta på. Framöver ska det alltid finnas lite minisnacks och något gott i flytande form i kylen. Jag kan tänka mig allt från kall champagne till en god fruktjuice med isbitar i. Och så länge det finns en liten tugga hård getost, några nötter och dadlar i skafferiet kommer l’heure bleu att vara ett stående inslag i Activités Philosophiques Château.

L'heure bleu 2 1-IMG_2139

Annonser

3 thoughts on “L’heure bleu – den blå timmen – snart en svensk trend

  1. Låter som ett utmärkt initiativ, det där med blå timmen. Nästan i stil med en stunds meditation, fast med öppna ögon och något gott i munnen. Alldeles för många stannar aldrig upp och känner efter. :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s