Amsterdam

1-Amsterdam

Jo, det var tänkt så. Att detta inlägg skulle servera ett och annat restips om Amsterdam. Men i dag hänger ett underbart gråregn över hela Stockholm och just gråregn (helst med tunga droppar som avslappnat faller ner för att krossas mot glas eller asfalt och splittras i tusen små stänk för att sippra ner längsmed rännstenen) är faktiskt mitt favoritväder.  Det blir så underfundigt stilla och stilrent. Och så ivrigt på samma gång. Det piskar och porlar av de där dropparna som har fullt upp med att tvätta rent och leta sig fram och samtidigt ligger gatorna så stilla. De blänker och skuggorna blir förföriskt mystiska. Om någon vågar sig ut så är de alltid i sällskap av ett paraply. Paraplyet är ett av de finaste redskapen som uppfunnits. Funktionell och så stilfull på samma gång. Så kan man gömma sig under det om man inte vill synas. Och träffar man på någon på gatan som ser trevlig ut så höjer man lite på sitt paraply, ler lite menande åt gråvädret och nog tusan får man ett leende i retur.

Men det är inte just uteaktiviteterna som är de bästa under gråregnsdagarna. När det regnar är det helt legitimt att sitta inne. Nya låttexter flödar så mycket mer klingande när det smattrar mot rutan, brev till långväga vänner skrivs lättare, en och annan bildredigering eller ett nytt sidupplägg görs med en annan noggrannhet. Alla de där introverta aktiviteterna får man sitta med i timmar utan att det verkar misstänkt avskärmat. Det regnar ju. Då kan man inget annat göra. Stressen som finns där en solig dag är som bortblåst.

Så under dagen har jag gjort en liten affisch i Indesign, kollat upp formatmallar i Word och gjort denna veckans bästa regnlista på Spotify. Jag lägger upp en liten länk lite längre fram.

Nu: över till Amsterdam!

1-Amsterdam1

Du kommer att få fyra konkreta platser/aktiviteter att utforska i texten nedan

Det första tipset: Se till att skaffa en cykel. Och se till att ha ett bra lås så du får behålla den under din vistelse. Dessutom, se till att komma i håg var du ställde den. Gatorna längs med kanalerna är förvirrande lika varandra för den som är ny i stan.

I Amsterdam är det inte bilar eller fotgängare som argsint hytter åt cyklister, som här i Stockholm. Där är det cyklarna som äger. Skulle en bil missa en cyklist som lite fräckt gör en genvägsmanöver surnar alla de närbefinnande cyklisternas ansikten till, och yttrar högt sitt missnöje. Den som skamset lyfter upp handflatorna i en fredligt sinnad gest är bilisten. Men även om det är cyklisterna som går först så slipper du de där vindsnabba, effektivitetscyklisterna i senaste sportiga outfiten, som befinner sig på gatorna i Stockholm under rusningstrafik. I Amsterdam cyklar folk i elegant damcykel-stil. De sitter bekvämt på breda sadlar och de håller ryggen rak och huvudet högt eftersom de gamla damcyklarnas styren sitter högt. Det går snabbt, men de behåller liksom den där sofistikerade standarden som man inte ser i Grand Prie eller Stockholm där cykelbyxor går före komfort.

1. De nio gatorna. De nio Straatjes

Vart ska du då ta dig med din cykel?

Överallt! Men för att få lite av det mysiga gemytet, ta dig in till de nionde gatorna.  Här har du allt från mycket välsorterade vintage och kläddesign-affärer till mysiga fik och en och annan trevlig pub.

2. Ta dig sedan bort till Herengracht 497 där ligger Kattenkabinet. Det måste vara ett av de finroligaste museun jag besökt. I ett hus med makalöst pompös och vacker interiör har en något udda herre inrett ett kattmuseun som en hyllning till hans egen katt, J.P Morgan. Den som gillar grafisk form och reklam kan kika på alla de fina affischerna som en gång utgjorde reklamblad för skokräm, vin, målarfärg etc.

Den som gillar arkitektur kan spana in valv, stuckatur och den lilla fina trädgården med välklippta buxbomhäckar.

Och den som gillar katter har kommit till paradiset. Här kan du bekanta dig med dem på plats. De bor nämligen på muséet. En gråspräcklig bondkatt ligger och spinner i soffan när man kommer in. Och i den stora pelarsalen minglar en svartvit bondkatt runt med den vita tofsen på svansen dinglandes i vädret.

1-Amsterdam3

De två översta bilderna=tagna från färjan som här lägger ut från norra sidan.

3. Dag två tog vi oss över till den norra sidan med stadsfärjan (gratis och avgår nära centralen). Där fick vi en blick av det relativt nybyggda filmmuseet, Eye Filminstitute. Är du intresserad av arkitektur hittar du många vinklar och belysningar där. Påminner lite om operahuset i Sydney, sett från utsidan. En kul kontrast till den annars så smala och trånga gamla bebyggelsen.

Vi tog en snabb kik ut å invändigt sedan fortsatte vi vår cykeltur ut mot de stora dammbäddarna vidare norr ut. Vi tog oss ut genom kilometerlånga gator med gamla typiska holländska hus från 1400-talet. (OBS. Jag kan ha fel ang detta, rätta mig gärna(!)). Vi passerade en och annan cafe/pub som bjöd in till både god äppelpaj och mysig atmosfär. Att ha tillgång till en guide som kan Amsterdam som sin egen bakficka gjorde att vi betade av det ena smultronstället efter det andra, så tack till den eminente guiden!

Tulpaner Holland

Ett besöksmål som vi missade, eftersom vi reste under tidig vår var Keukenhof. Under slutet av april och under maj är denna, världens största blomsterpark, öppen.

Här planteras över 7 miljoner blomlökar varje år. Trädgårdarna och paviljongerna har en sagolik samling av tulpaner, hyacinter, påskliljor, orkidéer, rosor, nejlikor, irisar, liljor och andra blommor. Jag hade verkligen velat uppleva detta med alla sinnen, men får spara det till ett annat år. Det är ju guld att ha något att se fram emot, så här har jag en resa på to-do-listan. Bilderna från parken har en kollega till mig tagit.  Hon lyckades pricka in blomningen bättre än jag. Tack, Birgitta för att jag fick låna några bilder och fresta er andra som läser med något nytt att upptäcka. ; )

Tulpaner HollandTulpaner Holland

 

Annonser

2 thoughts on “Amsterdam

  1. Jaha, nu vill man till Amsterdam också, där både djur och natur lockar. Märkligt är det med det holländska språket, när jag läser om ”Kattenkabinet”, så förstår jag en hel del av texten, men när någon pratar begriper jag nästan ingenting. :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s