Workshop: Att bygga professionella sandslott

Sandslottskurs i San Diego i slutet av november.

Sandslott workshop

På några timmar har du byggt dig ett slott. När byggnaden väl står klar låter du den spolas bort av tidvattnet.
Det gör inget.
Går du en kurs i sandslottsbygge är det inte resultatet som räknas, utan vägen som är mödan värd.

Sandslottsinstruktören Andrew Berce har för stunden lagt instrumenten på hyllan och lever nu av sand och vatten. I två år han han försörjt sig på att hålla workshops i sandslottsbygge. Sympatiskt. Han använder naturens material och lämnar bara ett tillfälligt spår efter sig. Vi möter honom på stranden i Del Mar och vi vet att vi är på rätt ställe. Ett slott med tinnar och torn får människor att stanna upp och uttrycka förundran. Havet har redan börjat nöta ner grunden, men än lever verket kvar. Om någon dag finns det bara i minnet. Och i hundratals mobiltelefoner, förvisso.

Sandslott workshop San Diego

Sandslott workshop San Diego

Andrew möter oss på stranden. Han har med sig en liten kärra fylld med egentillverkade verktyg. Med en avväpnade attityd och ett personligt engagemang tittar han på den bild vi tagit med oss. Vår ambition är att bygga Karlshamn rådhus i sand, på en strand i Del Mar, i San Diego, nära Mexikanska gränsen, och jag undrar om vi tagit oss vatten över huvudet. Rådhuset byggdes säkerligen inte på en dag.

–  Det har ni inte, säger Andrew, allt är möjligt, men vissa projekt tar lite längre tid än andra.

Vår tid är tyvärr begränsad. Jag flyger hem samma dag och innan dagen är slut ska vi även hinna med en Thanksgiving middag så vi sätter igång så snart tidvattnet sjunkit undan och lämnat en bit av strandremsan fri.

Sandslott workshop San Diego 9

Vi skyfflar sand i spannarna, blandar ut med vatten och får en sandmassa som är len och skön att gräva ner händerna i. Vi häller ut den i en form, packar och jobbar på för att skapa en stadig och jämn bottenplatta.

Andrew är lugn. Han delar prestigelöst med sig av sina erfarenheter och håller en varm och öppen dialog. Han uppmuntrar och låter oss göra det ena misstaget efter det andra. Poängterar att perfektionismen får vika hädan till förmån för fantasin.

När vi ivern råkar karva bort för mycket sand och rådhusets spira blir sned lägger han helt sonika på ett nytt lager sandmassa och låter oss fortsätta. Det är roligt, avslappnande, kreativt. Närvarande och prestigelöst.

– Det är inte farligt att ha roligt, säger han och varvar leklusta med en dos ingenjörskonst. Han måttar ut viktiga linjer och lägger till:

– Proportionerna är viktiga för att skapa igenkänning.

Sandslott workshop San Diego 6

Vi bygger på och knappt tre timmar senare har vi tillsammans karvat fram ett hus av sand. Nu stoltserar Karlshamns rådhus på en vit sandstrand i ett soligt San Diego!  Vi beskådar vårt verk, konstaterar att vi gjort rådhusspiran något större än originalet, tar några bilder och lockas av att karva dit ”Karlshamns dårhus” men hinner inte med den lilla detaljen innan klockan slår tolv. Istället borstar vi av oss sanden, hoppar in i bilen och googlar ”Dårhuset i Karlshamn” när vi sitter i bilen, efter en av de finaste dagarna på denna resa.

Sandslott workshop San Diego

Under två år har han inte gjort annat än att byggt sandslott. Bokstavligt talat. Andrew är musiker, men försörjer sig just nu som professionell sandslottsinstruktör.

Om du råkar vara i San Diego och känner ett omåttligt behov av att bygga sandslott med experthjälp hittar du det på San Diego Sand Castle.

Sandslott Karlshamns rådhus (2)

Karlshamns rådhus, på plats i San Diego!

Efter en knapp vecka är varje spår av husen borta, men kvar lever känslan i dem som byggt. För när Andrew undervisar står det klart att det inte är resultatet som räknas. Det är aktiviteten i sig som är målet. Så vi skyfflar sand och upplever en stunds när- och samvaro, får en portion teambuilding och när vi är klara återstår ett ett fint minne som, rent fysiskt, kommer att spolas bort

Annonser

2 thoughts on “Workshop: Att bygga professionella sandslott

  1. Otroligt att man kan bygga den typen av sandslott. Jag menar rena konstverken, inte alls som de klumpiga sandhinksmonstren man byggde när ungarna var små. Lite vemodigt att de ska sköljas bort av vågorna. Men allt är ju å andra sidan förgängligt. :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s